Grăsimile sunt o parte importantă a unei diete sănătoase. Corpul nostru are nevoie de grăsimi pentru o funcţionare optimă. Ele reprezintă o sursă bună de energie şi furnizează elemente esenţiale pentru celulele corpului. Unele grăsimi sunt bune pentru noi, în timp ce altele ar trebui să fie evitate cu orice preț. Cum ştim care sunt bune şi care sunt rele şi de ce?
- Grăsimile "rele" sunt cele saturate şi grăsimile-trans şi pot să mărească nivelul colesterolului în sânge.
- Grăsimile "bune" sunt cele nesaturate şi sunt capabile să menţină inima sănătoasă; ele se împart în grăsimi mononesaturate şi polinesaturate.
Grăsimile "bune":
- Grăsimile polinesaturate în funcţie de tipul acizilor graşi, se împart în grupul, omega-3 şi grupul omega-6 şi se numesc acizi graşi esenţiali deoarece organismul nu îi poate sintetiza, motiv pentru care trebuie să provină din alimente. Ele se găsesc în peşte (somon, sardine, scrumbie, peşti oceanici) şi în anumite uleiuri vegetale incluzând uleiul de floarea soarelui, de rapiţă, precum şi în germenii de grâu.
- Grăsimile mononesaturate se găsesc în uleiul de măsline, arahide, unele nuci şi avocado. Ele au proprietatea de a reduce colesterolul din sânge şi ca atare se opun apariţiei aterosclerozei.
Grăsimile "rele":
- Grăsimile trans şi cele saturate sunt considerate rele, deoarece aceste tipuri de grăsimi au tendinţa de a creşte nivelul de colesterol „rău”, crescând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
- Grăsimile saturate provin din surse animale şi sunt solide la temperatura camerei: untul, brânza, produse lactate grase, ulei de palmier, ulei de cocos, diverse tipuri de carne precum cea de porc, miel, puiul cu piele.
- Nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge este crescut de grăsimile saturate, favorizând producerea aterosclerozei
- Grăsimile trans apar prin adăugarea de hidrogen în uleiurile vegetale , un proces conceput pentru a prelungi termenul de valabilitate al produselor ambalate, ele fiind găsite într-o gamă largă de produse alimentare ambalate și prelucrate, inclusiv produse de panificație, cookies şi biscuiti.
Sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă:
- Reduceţi sau eliminaţi în totalitate carnea roşie: porc, vită; înlocuiţi-o cu peşte sau pui (fără piele) sau cu peşte gras, cum ar fi macroul, heringul sau tonul proaspat.
- Evitaţi produsele lactate cu multă grăsime. Alegeţi brânza şi iaurturile cu procent redus de grăsime şi lapte parţial degresat (1.5%) sau degresat (1%)
- Învăţaţi să citiţi etichetele produselor pe care le cumpăraţi. Observaţi conţinutul de grăsimi înscris pe ambalajul mâncării. Alegeţi-le pe acelea cu un conţinut redus de grăsime sau cu cel mai scăzut nivel de grăsime saturată.
- Schimbaţi-vă regimul alimentar şi consumaţi cât mai multe grăsimi bune: nuci şi seminţe, avocado, peşte. Mâncaţi mai puţini biscuiţi, produse de patiserie şi prăjituri.
- Adăugaţi dietei dumneavoastră cât mai multe legume şi fructe proaspete sau uscate.
Referinţe:
1. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk; European Heart Journal (2019) 00,1-178
2. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats, accesat la 28.06.2021